martes, 23 de julio de 2013

TERESA FORCADES A MATARÓ

             (Fotografia de l'acte de Procés Constituent a Mataró, publicada per El Punt-Avui)

Vaig poder assistir ahir a l’acte de presentació de Procés Constituent a Mataró. Un acte excel·lent, tant per l’assistència de públic (cap organització política seria capaç actualment a la nostra ciutat d’aplegar tanta gent i tant diversa) i el seu civisme, com per les intervencions (Laia Puigderrajols, Pep Riera i Teresa Forcades).
Puc compartir moltes coses de les que vaig sentir ahir. Comparteixo amb la Teresa Forcades el rebuig frontal pel sistema, que crec que no te possible reforma. Crec que estem enmig d’un sistema econòmic que no només és injust, sinó que s’ha convertit en una completa bogeria producte de la nostra pròpia perversió perquè hem perdut el contacte amb la realitat. L’economia ha deixat d’estar al servei de les persones per convertir-se, en mans de tècnics que només hi entenen de formules matemàtiques, en una eina especulativa al servei dels poderosos. Sense racionalitat ni sentit comú, tot era una bombolla lluny del món real de les necessitats de les persones. Un escenari en el que s’han ajuntat els interessos econòmics de les grans empreses i corporacions amb els de polítics mesquins i els d’acadèmics de perspectiva limitada. A la qual cosa hi hem d’afegir la incapacitat de tots plegats (els ciutadans) per assumir la responsabilitat  de les nostres vides. Som el resultat d’un sistema educatiu que ens fa incapaços de demanar-nos de on venim i perquè seguim acceptant un sistema que ens porta a l’autodestrucció i la buidor. Una educació que ens aparta del que som, de la nostra essència. No som conscients que el poder és dins nostre i cerquem els referents contínuament en allò extern. Una educació que ens fa renunciar a la veritat, perquè no ens permet anar més enllà de la raó i el coneixement. Un sistema que ens converteix en morts vivents, i en el que només aprenem des de la desesperació que suposa veure la realitat a través del filtre d’abstraccions, conceptes i creences.
El que ha passat és conseqüència de decisions preses de manera inconscient. No hem estat capaços de determinar correctament què havíem de fer individual i col·lectivament. Aquest exercici tan sols es podia fer des del pensar més humà. Hem pensat massa en termes financers, tecnològics, però això no ens ha donat resposta als reptes fonamentals, cosa que només podia ser fruit del pensar com humans, del caminar cap endins, i arribar a la veritat. Deia Hanna Arendt, que “El dany més gran al llarg de la història, no l’havien causat aquelles persones que podent fer el mal escollien fer-lo; sinó que el major mal sorgeix d’aquelles que podent fer quelcom davant el mal no ho feien”.
Dos aspectes em resulten especialment atractius del missatge de la Forcades:
El primer és el de la integració i d’entendre la diversitat com un valor. Penso que hi ha dues coses a les que va unida l’evolució en termes col·lectius. Una és la capacitat d’assumir individualment la responsabilitat pel que passa, sabent que tot el que fem i sentim te impacte en el Tot. L’altra és tenir una percepció equilibrada del que ens passa a la vida. I això tan sols és possible si ho abracem tot, si ho comprenem tot i som capaços de crear quelcom millor que vindrà de la transformació integradora.
El segon és el fet que encara que la independència de Catalunya sigui un dels objectius essencials del seu programa, ella diu clarament que el realment important és el camí. Fa temps que dic que mai tornaré a formar part d’una estructura política. No la suportaria. Sobre tot perquè entenc que, en qualsevol àmbit de la vida, no importa tant aconseguir un resultat com la persona en qui ens convertim durant el camí. La veritable revolució no està en els objectius, sinó en els processos, en com som capaços d’establir formules de col·laboració creativa, en com articulem les relacions, en com explorem les xarxes i connexions amb els altres i amb el que ens envolta, en com aportem valor en cada decisió i en cada acció de cada dia.....
Això és el que al final haurà donat sentit a un moviment i omplirà les vides dels qui hi hagin participat: allò de bo que cadascú hagi aportat per millorar les coses; allò que de veritat ens hagi permès estimar i apreciar, no només acceptar, a les demés persones.
Només així farem un país i un món millor.

La vida és allò que ens passa mentre ens capfiquem en fer altres plans”

(John Lennon)



5 comentarios:

  1. Tota la raó Pau! Un molt bon discurs de la senyora Forcades. Un Procés que agrupa a totes les edats i totes les idees de canvi ecònomic, sociali polític. Tot el meu suport al Procés Constituent!

    ResponderEliminar
  2. Gràcies Bernat. I no oblidis actuar, participar. No n'hi ha prou amb idees com be saps. Tu n'ets un exemple de compromís. Sense actuar no es canvia la realitat

    ResponderEliminar
  3. Apreciat Pau:
    He llegit, amb l’interés de sempre, els teus comentaris al blog sobre la visita de na germana Teresa Forcades a Mataró, i trovo alguns punts amb els que no estic totalment d’acord.
    Es ben cert que estem vivint una època en la que els interessos de les grans empreses es situan per sobre dels interessos de la societat en general, i de que els polítics-financers els estan fent el joc. No més cal veure com utilitzan la porta giratòria, i, desprès de passar pels diferents ministeris en els que treballan a favor de les grans empreses, desprès, quan acaban amb les seves funcions polítiques, tornen a la empresa privada; però, precisament aquest fet, ens reafirma encara més que tota la classe política ha de canviar.
    Fins ara, aquests polítics, com a sucessors dels governants (reis, comtes, etc. Etc), han estat actuant com si els càrrecs els donessin, si no el dret de pernada, el de poder obrar implantant els seus criteris sense tenir en compte els interessos de la societat. Per aixó ems proposem canviar aquesta mentalitat fins que actuin com a gestors de la cosa pública. Pot semblar utòpic; però quin somni no ho és.
    Per altra banda, hi ha un desfase entre la concienciació ciutadana i la classe política. No més cal veure els moviments que s’estan produïnt en la societat: voluntaris davant de la catàstrofe del prestige, tren d’Atocha, El descarrilament de Santiago molt recentment, etc., que ens indica que la societat està prenent cada dia més consciència de sí mateixa i que, cada vegada és més solidària. Per aixó cal aprofitar aquesta sinàrgia, i canalitzar-la, dintre de la seva varietat, cap a uns objecitus comuns. Es possible que pensis que torno a treure el meu projecte de la Associació Eutopia; però, crec que aquesta vegada podem tenir uns canals cap a una reforma en profunditat de la societat.
    També dius que tú no penses continuar a la política activa. Espero que puguis replantejar-t’ho, ja que, si bé és diu que l’home és l’únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra, també no és menys cert que són aquests petits entrebancs els que ens van enfortint i donant solidesa als nostres pensaments i actuacions. Crec sincerament que persones com tú, no poden mirar-se les coses sense prendre partit.
    Reb una afectuosa salutació

    ResponderEliminar
  4. Apreciat Josep, el teu interès pel que pugui escriure és un honor i un incentiu. També una responsabilitat. Saps que conec el teu projecte, amb el que comparteixo molts punts. També saps però, que ara mateix estic en un viatge que és sobre tot personal, la qual cosa no fa que m'hagin deixat els assumptes de tots, però vull aconseguir la màxima congruència entre pensament i acció. El comportament ha de respondre sempre a les intencions de fons, de veritat, de propòsit. I no és fàcil. Ment, cos i ànima han de treballar junts per donar el millor de tu mateix. No pots canviar el món sense canviar-te a tu mateix. La nova realitat que volem ha de venir de pensar d'altra manera i d'escollir de manera diferent. Objectivitzar la tema ment subconscient és tasca complexa. És la solidesa a la que fas referència. Lluitar contra el sistema i la injusticia no pot ser un esnobisme. No tornaré a defensar dogmes ni lideratges imposats. Com be dius també, la societat ja va per davant de tot això. Però discrepo quan parles de canalitzar-ho. No!!!, deixem que la gent prengui consciència per si mateixa, que camini lliurement

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Apreciat Pa:
      Tens raó quant dius que la societat ha d'anar prenent consciència del camí i deixar-la que camini lliurament. Malgrat aixó, degut a la meva pròpia impaciència i al veure que no puc aconseguir cap dels objectius que tinc plantejats, em fa ser més impulsiu del que hauria d'èsser.
      De totes formes, l'amorfisme de la societat també necessita, de tant en tant, veus que clamin en el desert, ja que, si no hagués estat així, la evolució cap un sistema d'autèntica llibertat i respecte encara hauria sigut més lenta. I que consti que no em tinc per profeta ni per lìder.
      Una abraçada

      Eliminar